lördag 30 maj 2009

Hur mycket är klockan?

-"Om du menar vad min klocka, genom visarnas position, indikerar angående hur mycket tid som har gått sedan klockan var 09:00 i dag, så kan jag berätta att min klocka, det vill säga: den jag har på armen, talar om för mig att den är ca 11:54, men med relativitetsteorin, batteriers uppförande, 12/24 timmars digitalur, tidsresor och tidszoner i åtanke vill jag inte påstå att jag vet hur mycket klockan är hos dig." 

fredag 29 maj 2009

Religion, Respekt, Lika värde

Man börjar ju undra vad religion ska vara bra för.
För att kunna svara på det måste man veta hur världen såg ut när religionen dök upp.
Hur tänkte man på den tiden? 
Vilka svarade på små och stora frågor?
Vad gjorde religionen för skillnad?

Man kan inte bara ta dagens samhälle, titta på det genom andras ögon, och sen ställa frågor och tro att man kan komma fram med enkla svar. Vad är klockan?

Jag tänkte bara rikta ljuset mot en sak som har fastnat lite hos mig.
Vad betyder det första budet? Varför ska han vara så svartsjuk? "Jag är herren, din gud...""Du ska  inga andra gudar ha vid sidan om mig...(någonting sådant)"

Så som jag ser det:
Budorden försöker mana fram respekt. Att verkligheten vi lever i är en skapad verklighet. Att verkligheten är den perfekta, goda naturen, och vi ska inte värdera någonting högre än det som fått verkligheten att uppstå.

Den högsta kärleken är just den till att allt existerar. Vi kunde fortfarande vara en singularitet, men är det inte.

Varför skulle, i det här fallet en gud göra en sådan här existens?
Jo, därför att den har ett syfte med den. Alltså: Guden har ett syfte med existensen, det är därför vi finns, och däri ligger vårat högsta värde.

Guden är vårat ursprung, och då har vi alla samma ursprung. 
Lika värde, ingen står moraliskt sett över någon annan, alla är en byggsten av allt som är, och allt som är, är perfektionism. Det spelar ingen roll om du kommer ifrån Egypten, Grekland, är slav, är senator, är kung, bra på att spela harpa, kass på att bygga hus.

Detta lika värde fanns inte innan på samma sätt, men är sedan dess det som lärs ut till folk.
Att människan trots det åker till främmande platser och plockar hem folk som inte kan prata ens eget språk, och tar dem till slavar, etc, är inte något som uppmuntras i det första budordet.

Problematiska frågeställningar dyker då upp: Varför finns det ondska?

Ett annat problem var ju vad meningen med allt var.
Människor behöver inte veta vad meningen med allt var. 
Jesus har varit här och berättat, så nu vet vi.
Sköt om erat liv, så tar gud hand om resten.
Alla som tror att de är intellektuella kan börja fundera på något vettigt istället...

Sen kom det en kille som ville ut i världen och ta reda på arternas ursprung och det naturliga urvalet. Sen följde flera efter.
Frågan kan tros vara: "Svart eller vitt?", men så enkelt är det inte.

Jaja, lördagar ska man antagligen använda till något annat än att sitt inne och skriva när man kan vara ute i det fina vädret, så jag går ut nu.

Djur, EU, Halallala, Demokrati, Fiolstråkar

Hej!

Visst är det bra om man diskuterar huruvida vi ska tillåta halalslakt i Sverige, men är inte det ungefär som att diskutera hur man ska göra för att hitta miljövänligare färg till bilar.
Visst är det bättre att ha bättre färg, men att köra bil är ju inte bra i sig. 
Man får inte snöa in på en sak, men det är jätteviktigt i ett demokratiskt samhälle att alla vet om nuläget och vad alternativen är. 

För tiotal år sedan visades skräckbilder i TV om hur djurtransporter runt om i världen kan gå till. Alla som såg dessa bilder reagerade starkt, även om man inte satt och ansåg att man visste hur saken skulle skötas i annat fall.
Sedan dess har flera framsteg på fronten att behandla djur gjorts. Framstegen fanns säkert innan också, men det är inte jag rätt man att upplysa om. Någon som hört talas om glasbitar i kyckling? -och nu är det dags att konfronteras(igen) med problematiken kring halalslakt(igen).

Medvetenhet är jättebra!
Man ska veta att det jag äter just nu antagligen inte är ett djur som har vuxit upp i en bur som format djuret efter burens volymmått.
Man ska veta att maten inte har blivit transporterat 127,8 mil och 53 meter en dag genom Europa när temeraturen i luften ligger runt 40, i bilen runt mycket mer, mågna av djuren dog, nedtrampade, vätskebrist, kvävda. 
Ahh, kalvfilé! Undrar om denna kalv blivit upphängd i ena bakbenet med en kedja som skaver bort huden, och sedan tappad på blod.

Jag undrar om det verkligen är diskrimineringsmannens sak att säga att djur inte behöver bedövning för att människor bättre kan göra deras gud gladare. Han måste vara en kunnig person. Profet kan vi nog kalla honom. 
Islam godkänner att man äter kött som inte är halal om man blir tvungen. 
Koscherslakten blev i alla fall förbjuden 1937 genom en förmaning ifrån det Tyskland som fanns då, även om ärkebiskopen påstod att ritualslakt är viktig för religösa gruppers gemenskap att den inte bör förbjudas.

Å andra sidan: Vilka äger tidningarna runt om i Sverige?
Tidningarna tycker att halalslakt är barbarisk, men höjer upp vanlig slakt till skyarna.
I vissa fall har slakterierna redan anpassat sina maskiner så att de följer halalslaktens alla regler; tex vänt maskinen lite så att den står vänd mot mecka... Måste vi sätta stopp för detta?

Jag tycker om att fiska. Oj, vad säger jag? Nu har jag ju försagt mig.
Jag tog jägarexamen när jag var 15(fast jag har inte skjutit något djur ännu). 

Frågan som oundvikligen måste komma fram förr eller senare: Vad ska vi nu använda för stråkar när vi spelar fiol?

Vi i Sverige kan vara ett gott föredöme för det har vi råd med. Det är när allt kommer omkring enklare att bekämpa problem på egen arena. Vi kan också försöka påverka resten av EU. EU kan påverka världen.
Det är, enligt mig, fel att uppmuntra förfärliga beteenden genom att tex köpa mat som man vet är illa behandlad(Då menar jag inte i första hand "Åh, stackars genmodifierade gurka"). 

Min defenition av media: Ju mer den vinklar sanningen efter eget politiskt/ideologiskt intresse, hur mycket nummer den säljer, vilka annonsörer den har, hur högt den står på listan över först att nå ut med nyheten, hur iögonfallande löpsedlar den kan få fram; desto mer 'media' är den.

Det är, enligt mig, fel om vi i Sverige, som ska vara ett föredöme, tror på en demokrati där media ger oss informationen om vad som händer i världen, i Sverige, hos grannen.

Nu ska jag gå och vattna lite i närmaste växthus.

torsdag 28 maj 2009

Jag får väl ge med mig då.

Jag har kämpat emot halva mitt liv, men nu får jag väl ta å bli Star Trek-fantast.
Trekkie
Jag erkänner härmed att Spock är bäst.

Spock's Beard är ett väldigt bra band. 
Deras musik har jag antagligen lyssnat på i mer än 100 timmar.
Nu blir jag lite sugen på att lyssna mer.

onsdag 27 maj 2009

Berg, Ormbunkar, Övertonserien

Jo, jag orkade skriva lite idag också.

Varför bildas det övertoner?

Jo, det är nämligen så som naturen fungerar.
Om man zoomar in på en lite del av ett berg, kan man se att det till viss del ser ut som hela berget som helhet. Det vill säga: En fraktal.
Samma sak kan man se på en ormbunke, snöflinga, blodkärl, moln, träd, skog och toner. Letar man, kan man hitta fraktaler överallt.
Det är när vi hör dessa fraktaler som vi hör övertonerna.

En sinuston är en ton utan dessa fraktaler.


Hur/när hör man dem?
Jo, det är övertonerna som talar om för oss om det är ett piano, en gitarr, en ambulans, fågelkvitter eller Håkan Hellström.

För att höra dem tydligt kan man spela tex ett A på ett piano.
Välj vilken överton du skulle vilja höra, spela den en gång, och sedan grundtonen och försök hitta övertonen i grundtonen.
(Det brukar vara lättare med de lägre övertonerna)

tisdag 26 maj 2009

Vad blir det fermat idag?

-Ton-fisk.
-Oboe, fagott!

Väder och Vind

Jag minns en gång när vi spelade Jazz på Mor Kerstins torg i Kinna.
Arrangören var Lions. De hade luciafirande.
Det var december. Det var kallt.

Jag tror att det var 11 minusgrader den kvällen och alla i bandet hade problem med kylan när vi stod där på scenen och skulle spela.
Vi samsades om ett par avklippta fingervantar som basisten varit förståndig nog att ta med.

Saxofonisten tyckte att saxen blev lite kall; vissa toner var svåra att spela. Han hade en av vantarna.

Basisten hade den andra av vantarna på sig när han spelade. Den andra handen åkte som en skottspole mellan den kalla basen och den värmande andedräkten.

Själv kändes det som om man helt tappat rörelseförmågan i fingrarna. Jag kände verkligen inte att jag rörde på fingrarna när jag stod där med gitarren.
När vi repade, hade förutsättningarna varit annorlunda.

När jag i en av låtarna skulle improvisera fram ett solo, rörde sig fingrarna verkligen i slow-motion. Träklossarnas kamp.
Just som solot började närma sig sitt slut minns jag dock att jag uppfattade det ljudet som uppstår när man slår händerna fort mot varandra - när man har vantar på.
Jag tittade upp, och såg att publiken applåderade åt de förfrusna fingrarnas dans.
Då kände jag hur jag efter en sekunds förvåning faktiskt blev bra mycket varmare i hela kroppen.
Tänk vad en applåd kan värma.


På sommaren brukar det vara roligt att spela med andra människor runt tex en lägereld, eller på stranden.
Då brukar man ju anpassa det så att man bara gör det de dagar då det är fint väder.
Vad händer då?
Jo, MYGG OCH KNOTT Simulium!
Jag tycker inte om mygg. Börjar klia. Blir stressad. Får panik.


På söndag ska jag spela i en gruva utan tak.
Antagligen kommer det att ösregna...
Antagligen kommer det massor av knott...
Japp, positiva tankar var det här!

måndag 25 maj 2009

Musikteori - Åh, Vad roligt!

Jag fick en fråga:

"En enastående fransk pianist spelade en Mozart eller så i Ass-dur. Måste väl vara = B-dur ? Varför skiljer man på Ass och B ? Krångla till det med en massa kors när man klarar sig med ett b-förtecken?"

Jo, det är så att Ass är lika med Ab och G#(Giss), medans Aiss = A# och Bb(Bess).
Om man ska skriva ner de vanligaste namnen på tonerna ifrån G till C, blir det enligt följande:

G, G#/Ab, A, A#/Bb, B, C

Nu är det så att en del säger B till Bb och H till B.
Jag har hört Hess som uttal också.
(C-dur måste ju vara någon form av Hiss-musik...ha, ha, ha)
Detta tycker jag kan vara lite förvirrande för mig, men absolut inget fel. Det är ju bara ett annat sätt att säga samma sak på.

Den officiella anledningen till att norra Europa delvis använder sig av H är förmodligen att en tysk munk som kopierade mängder av musik på 500-talet inte riktigt kom sig för att sluta ihop b:na, då blev de h. (Undrar vad som hade hänt om det var en nunna? ...fy Sebastian!)

Varför har man då olika namn(A#/Bb)?

Till exempel:
En F-durskala ska börja med F, innehålla en form av G, A, B, C, D och E.
Spelar man tonerna F, G, A, B, C, D, E, får man ingen ren F-durskala, utan en F-lydisk skala.
Det som har hänt är att den 4:e tonen(B) är ett halvtonsteg för hög. Då måste vi sänka den till Bb, och därigenom behålla ett sorts B.

F, G, A, Bb, C, D, E

Likadant är det i F#-dur. F#-dur ska innehålla en form av F, G, A, B, C, D, E.
Höjer vi bara F# och låter de andra låta som vanligt, får vi en F#-lokrisk skala. Därför höjer man de som behövs för att det ska bli en durskala(jonisk).

F#, G#, A#, B, C#, D#, E#

Som ni ser blev den tonen som klingar som ett F, nu till ett E# bara för att den sjunde tonen i någon form av F-skala ska vara någon form av E.

söndag 24 maj 2009

Övertonserien

1, Vad är övertonserien(den naturliga; jag tänker inte gå in på syntar, frekvensmodulering eller skinnet på trummor)?


2, Är det viktigt att veta vad den är?



På fråga nr 2 vill jag svara:



-Nej, inte om du ändå inte bryr dig, men det är väldigt enkelt att ta till sig kunskapen, och ingen har som direkt påföljd av den här kunskapen som sådan fått begravas(men varför ta några chanser; man kanske blir den första..?).



På fråga nr 1 vill jag svara:

-Om vi tar tonen a1(ettstrukna a), så tänker säkert alla: "Jaja, det är ju tonen som har 440Hz, det vet väl alla."
Då tänker jag: 'Vad tur att alla vet det, för det är ju inte så självklart, men sant, till viss del.'


Förr i tiden tyckte folk att det var självklart att a1 skulle vara 380Hz, men andra kanske tyckte 446Hz och allt där emellan(Den orgel J.S. Bach spelade på, hade ett a med 480Hz).
Först 1939 bestämde man sig för att använda 440Hz som standard, och 1975 tror jag det var som det blev internationellt bestämt.
Hör en människa med världens bästa gehör en ton som har en frekvens på 441Hz, kommer den antagligen att tycka att det är ok att kalla den för a1, trots allt.



Om man hängde med i matematiken kring olika typer av C i tidigare inlägg, förstår man snabbt att: Om a1 är 440Hz, borde a:et(lilla a) som ligger i oktaven under vara 220Hz och ytterligare en oktav ner borden man hitta A(stora A) med en frekvens på 110Hz.





När vi spelar A på ett piano hör vi grundtonen A med sin frekvens på 110 svängningar per sekund, men vi hör också dess övertonserie. Vad är den då? Jag har ju fortfarande inte svarat på den frågan...



Övertonserien är:

Det vill säga i detta fall:

110Hz(grundton), 220Hz(1:a övertonen), 330Hz, 440Hz, 550Hz, 660Hz, 770Hz, 880Hz, ...
A(Grundton), a(första övertonen), e1, a1, c#2, e2, g2, a2, ...

Nu har jag förklarat en liten bit utan att behöva gå in på vad sinuskurva är.
Om det är någon som läser detta och inte kan slita sig ifrån miniräknaren, får jag väl gå med på att jag var väldigt ungefärlig i mitt inlägg om C.

Jag påstod där att ett C kunde vara en ton med frekvens tex 256 Hz(Vilket skulle leda till att a1 skulle bli 430,54Hz).
Idag när vi spelar med tempererade(stämda så att det ska låta bra i alla tonarter, dvs: alla toner utom a1 är lite falska, men även a1 är det ibland också...) instrument har tex c1(det c:et som brukar vara närmast nyckelhålet på gamla pianon) frekvensen 261,62557 Hz.

Slutsats om övertonserien:
Jag kommer nästan bara in på Hz hela tiden och får därför inte riktigt gröpa ur skålen eftersom frekvenser inom musiken återkommer så frekvent.


Kanske blir mer senare.

Ny frisyr

Aldrig har jag haft så kort hår som nu; det är rätt gött att slippa hästsvans.
Kusin fick sitt behov av att använda hårtrimmer fyllt för ett tag


Bilderna är mörka för att jag inte orkar redigera dem nu, och då tänker jag att jag ska göra det sen, men så blir det senare och senare, och sen är det ingen idé, för då har man långt hår igen och då passar det inte att lägga upp en bild på sig när man inte har något långt hår...

Det är en hand i bakgrunden, men det är bara en tavla, så ni behöver inte vara rädda...

lördag 23 maj 2009

Matematik

0,5
1
2
4
8
16
32
64
128
256
512
1024
2048
4096
8192
16384
32768

Vad är det jag har räknat upp här?
Jo, C
(i flera oktaver)
(Inte C som i ljushastighet)
, tonen C.
Ovanstående antal svängningar per sekund resulterar i tonen C.

Funderingar kring vad det är som driver en musiker/kompositör:

Är det känslor?
Matematiska uträkningar?
Äh, det är väl som vilket annat jobb som helst?

Som vilket annat jobb som helst -
Ja, om man gör det för pengar trots att man tycker det är tråkigt, har ointressanta/jobbiga arbetskamrater, inte får någon känslomässig extas av det man gör, etc...
"Det var två killar som gick in i en bar. Den ena var musiker och den andra hade inte heller några pengar..."

Matematiska uträkningar -
Ja, hela tiden kan man
  • räkna ut vilka toner i vilken skala man spelar/skriver,
  • vilka ackord som passar in till dem,
  • hinner jag med detta?
  • var de halva tonstegen är,
  • om man kan lägga in ett +5,
  • hur takten ska räknas,
  • hur många gånger har jag spelat denna låt nu?
  • hur många ackord det är kvar till tonikan,
  • om det skulle vara snyggt med ett moll-5add6 ett halvtonsteg innan nästa ackord på 4:an,
  • hur en kvintol med en triol i en triol egentligen låter,
  • är BPM(Beat per Minute) samma som innan?
  • ett tonikaparallell-9 är snyggt ibland, men inte här,
  • jag skulle övat 8x8 gånger till på den fingersättningen,
  • ah, ett tonartsbyte till subdominantens parallelltonart med höjd 7:a,
  • är detta a:et verkligen 440hz?
  • Det här är ju omvänd kräftgång...,
  • Vad/var är tangenten?
  • denna ton är inget annat än ett dubbelhöjt F,
  • hjälp! jag har bara 10 fingrar,
  • är det någon i publiken kvar??
  • ohh, ett +9!


Om det då är matematiska uträkningar; här får du en så att du blir lycklig:


Är det känslor? -
Ja. Hos de som är lagda lite åt det konstnärliga hållet.

Man brukar väl säga att det finns två typer av musiker:
Konstnärer och hantverkare.

Retoriska frågor...

Undra hur smarta fiskarna måste bli innan de upptäcker vatten?

Undra hur smarta människor måste bli innan vi upptäcker världen(har också några andra namn: Universum, miljö, Gud, samhälle, kultur, livsförutsättningar, moral, politik, liv-död, orättvisa, pengar, mänskligheten, et cetera...)?

Vem vet?

Vem kunde veta att det skulle bli såhär?

Lilla vän, har du trillat ner i en tio meter djup brunn?

Funderingar kring vad det är som driver.

'Där ligger den och driver'
'Driver du med mig?'
'Snödriva'

Om vi börjar med snödriva.
Snö består till stor del av vatten.
Att människan har förorenat luft så mycket att snön även innehåller flera andra saker som inte är nyttiga för våra kroppar, kan man se som en bonus.
Just 'en snödriva' verkar också väldigt attraktivt för hundar och en form av primater att tömma sin urinblåsa på. Urin innehåller till stor del vatten.

'Driver du med mig?'
Nu måste vi definiera mig.
Namn: Sebastian
Typ av sak: Varelse, däggdjur, människa.
Ok, nu ska jag nämna någon sak som skiljer människor ifrån andra däggdjur: Rationellt tänkande(Majoriteten av tänk brukar dock ligga kvar på det irrationella planet).
Om vi då plockar bort rationellt tänkande, är jag fortfarande en människa? Hmm
Vad består jag av? Svar: En människokropp.
Vad består en människokropp till största delen av? Vatten

Vissa människor har också ett förnuft, men jag kan inte komma på vad det består av.
Tydligen är det inte så viktigt, eftersom enbart en liten, liten del av jordens befolkning(åtminstone i de drivande kretsarna) innehar det.

'Där ligger den och driver'
Vad är den? Kanske en flotte?
Vad driver den på? Ett hav?
Största delen av jordens vatten är havsvatten, och vanligt havsvatten innehåller procentuellt sett nästan lika mycket vatten som en gurka.

Nu orkar jag inte resonera mer.
Det verkar som jag fastnade i vatten i allt som hade med driva att göra(Vad är det som driver en ångmaskin?).

Så meningslöst inlägg. (En sökning på Google gör tydligen indirekt åt lika mycket energi som det krävs att koka en liter vatten(Ifrån det stadie då partiklarna står helt stilla?))

Ok. En fråga till cyberspace: Vad är det i vattenmolekylen som händer när den övergår ifrån rinnande till fast form, fast - rinnande, rinnande - ånga, ånga - rinnande?
(Kom ihåg vad en googlesökning innebär)

Vad är det som driver Google?
Varför kan man klara sig med vatten som energikälla på Månen, men inte på jorden?

Att lyssna, del 2

Visst är det roligt att kunna höra precis vad som pågår.
Första låten jag skulle försöka klura ut var Hotel California...
8 gitarrer på studioversionen!!!
Det var en rivstart i att lyssna för en 12-åring(jag, då).

Nu kommer jag in lite på en annan inriktning i att lyssna, nämligen att ha öppna öron för toner(Ej uträknande, med undantag referenston).

Ett piano spelar ett ackord. 4 tangenter har tryckts ner: C, Eb, F#, och A.

Viss typ av gehör(Ej öppna öron):
  • De flesta människor hör att det är ett piano. Slut.
  • En del människor hör att det är ett mystiskt ackord(Men känner inte igen det). Slut.
  • En del människor hör att det är ett dim(från engelskans diminished, vilket syftar på kvinten)-ackord.
  • En del människor kan med referenston höra att det är ett C-dim. 'För att det låter så'
För folk med lite mer "öppna öron":
  • En del människor kan höra att det är 4 olika toner som spelas och med referenston att den lägsta är ett C(De andra kan räknas ut).
  • En del människor kan höra att det är 4 olika toner som spelas, den lägsta, med referenston, ett C, och den ljusaste ett A.
  • En del människor kan med referenston höra att det är tonerna C, Eb, F#, och A i just den ordningen.
För folk med nästan helt "öppna öron":
  • En del hör att det är C, Eb, F#, A. (Men bara därför att det hör det på ett instrument som de själva har spelat väldigt mycket. De mellersta något otydligare än de andra.)
För folk med öppna öron:
  • Alla hör att det är C, Eb, F#, A som trycks ner, oavsett om det är ett piano eller ej, och skulle man vilja att de sjöng tonerna innan man tryckte ner dem, skulle det inte vara några större problem.
Viktigt att veta är att människor inte är några maskiner, hur duktig man än är.
Alla kan göra fel. Exempelvis stress kan vara en orsak till att man, även om man har helt öppna öron, inte hör ett skvatt av vad som pågår.
Det går att öva upp sig och sitt öra till man når den högsta, mest öppna nivån, men det är sällan lätt, det är lite som att lära en gammal hund att sitta.

Visst är det skönt att få ventilera tankar med likasinnade!

Problem uppstår när man har en grupp människor som man ofta tycker sig känna att man är likasinnad med, och dessa personer i genomsnitt inte alls har samma tankegångar som man själv i en viss fråga.

Nu menar jag inte att ens egna tankegångar alltid är bäst, bra, eller ens fullständiga, helt objektiva, allsvetande, eller inne på rätt spår, men om det nu är så att en grupp diskuterar varför färgen blå är så vacker på fåglar, och man själv sitter inne med kunskapen att fågeln inte alls är blå, utan att det bara är en illusion som uppstår enligt vackra fysiska principer, precis som den mångfärgade fläcken bensin bildar på marken.

Ska man då upplysa denna grupp om att fågeln inte är blå?
Ska man ta en blå fjäder, trampa sönder den, och sedan fråga: Vart tog den blå färgen vägen?Svaret ligger ju lite utanför gruppens resonemang, men har ändå en viss betydelse i frågan, nämligen: Det finns inga blåa fåglar...

När man brottas med dessa problem, brukar diskussionen ha övergått till något annat ämne och man slipper förklara.

onsdag 20 maj 2009

Om Kaffe

"Det är så gôtt å nyttigt. Det är precis som stekt fläsk."

Lever vi i en Kantig värld?

Det fanns på 1700-talet en tysk filosof som hette Immanuel Kant.
Filosofer brukar vara lite konstiga, men Kant hade ett ganska fint uttryck som vissa politiker och lagvrängare, samt resten av mänskligheten borde tänka lite mer på:

Handle nur nach derjenigen Maxime, durch die du zugleich wollen kannsr, dass sie ein allgemeines Geszetz werde.

Vilket i stora drag betyder ungefär:
Handla enbart på det sätt, vilket du skulle vilja ha upphöjt till allmän lag.

Jag brukar minnas vissa saker olika personer har sagt. En del uttalanden lika tydligt som om personen fortfarande står mitt framför mig och säger det med en ljudstyrka på minst 65 decibel, trots att det var 20 år sedan personen faktiskt sade det. Till exempel:

"Jag tänker inte låta dig åka till Kinna i dom där byxorna." - Min mormor, till en tjej som hette Vera, vars byxor inte var så hela(slutet på 80-talet...).

Om jag är som jag är, borde väl andra också komma ihåg på samma sätt som jag gör, vilket får mig att bli lite försiktig med vad jag säger till folk. De kan ju faktiskt komma ihåg det för resten av deras liv.
Men, man kan ju inte hela tiden vara på sin vakt.

Hur kopplar jag då detta till musik?
Det behövs nog inte kopplas mer till musiker än till andra, så jag gör inte det.

onsdag 13 maj 2009

Hurra, hurra, hurra...

Jag hade inte tänkte vara samhällskritisk i denna blogg. Det är ju så många andra som är det, och alla tror att de har någon ny infallsvinkel på världen.

Men, vissa saker går inte att släppa.
Jag skulle vilja utföra ett ironiskt hurra för följande:

http://www.metro.se/2009/05/13/98510/tabyflickor-pa-latte-och-shoppinglage/

tisdag 12 maj 2009

Att vara musiker

Att vara musiker kan vara svårt.
Man vet kanske inte hur man ska nå ut till sin publik. Kommunicera som det så fint heter.
Det kan ibland kännas som om man har svalt mikrofonen...

Här kommer en liten film som beskriver detta fenomen:

http://www.youtube.com/watch?v=c5pIy5fpnNU&feature=player_embedded

Jag har läst...

att många inte orkar koncentrera sig på långa stycken text och helt tappar tråden när man läser långa meningar(lite guldfiskminne-varning).

Detta innebär både fördelar och nackdelar när man skriver en text.

Fördel är att man kan med skrivandets hjälp sortera bort läsare på detta sätt.
Nackdel är att vissa läsare inte nås av textförfattaren oavsett om textförfattaren vill det, oavsett om läsaren bör läsa.

Nu ska jag prova lite guldfiskminne-stil; kan vara roligt...

Idag är jag röd i ansiktet.
I söndags fyllde Margit år.
Om en vecka är det fortfarande tisdag...
Rött är rött, grönt är grönt.

Det var skönt. Nu fortsätter jag som vanligt.

Jag tror att det som gäller för folk i allmänhet angående hur man läser också gäller när man lyssnar på musik.
Varför lyssnar folk på radiomusik när det faktiskt finns någonting som heter klassisk musik?
Klassisk musik blir inte gammal; samtidigt som det verkligen är klassisk musik som lever kvar.

Kanske:
Många tycker klassisk musik är gubbigt?
Svårlyssnat?
Intetsägande?
Många tycker kanske att det är skönt att koppla av till Mozart, men går igång först när Gessle börjar vissla.

Hmm.

(Har lagt till lite adresser i läsarlista för att experimentera. Säg till om ni vill att jag tar bort er!)

Behöver man lyssna på andra?

Ja, det tror jag. Om man ska vara musiker behöver man nog det.
Då behöver man lyssna på de andra i bandet/orkestern/kören bland annat för att veta om man fortfarande är inne på samma låt.
Ju bättre man är på att lyssna, desto bättre blir man på att spela samtidigt som de andra, i enlighet med de andra.

Om man ska vara bra på att lyssna krävs det att man utövar sitt instrument någorlunda naturligt, så att man inte behöver koncentrera sig för mycket på det.

För att man ska kunna spela naturligt behövs mycket talang, mycket övning, eller enkelt utförande ("Less is more" - brukar man ju säga, fast ibland blir det väldigt tråkigt).

måndag 4 maj 2009

Att lyssna

När man pratar med folk som håller på med musik märker man oftast att de som uppskattar musik mest är de som verkligen lyssnar på musik mest också.
Då menar jag inte i tid man lägger ner på att lyssna på radio eller sådan musik man ska dansa till när man är ute på nattklubbar, utan hur man lyssnar på musik.
Hör man vad det är som händer i en låt?

När jag frågar folk vad de tycker är viktigast hos en musiker, brukar jag oftast få svaret: Hur bra gehör man har. En del tycker att utstrålning är viktigast. En del tycker känsla. Att kunna spela efter noter. Trummisar brukar tycka att rytmkänslan är viktigast. Vissa höjer upp tekniska färdigheter i skyarna, men som sagt, gehör verkar vara det som folk tycker att en musiker ska inneha först och främst.
Vad är då gehör?

För mig innebär det att kunna höra precis vad som pågår i vilken låt som än låter.
Det handlar också om att kunna ge uttryck åt de melodier man hör i sin skalle(eller i fötterna om man tycker det är skönt).

När jag började lyssna på musik på ett mer ingående sätt, började jag att försöka höra vilka olika instrument som spelades. Det kan låta enkelt, men många människor tänker inte alls på vad det är som låter, utan bara vet om att det låter. Det är inte alltid så enkelt att höra vad för instrument som spelas i tex. klassisk musik, eller annan typ med mer än 3 sorters instrument.
Ofta döljer det sig en synt- stråkmatta eller orgel i bakgrunden.
Ibland kan det vara flera instrument som spelar samma stämma unisont.
Ibland är det dubbade kompgitarrer.

När man sedan hör att det är någonting som spelar ska man också höra vad de spelar.
Då menar jag inte att man ska kunna skriva ner noter på vad det är som händer, utan bara höra de olika melodierna, ackorden, följa med i byten osv. Att kunna följa fler instrument än det som spelar melodin. Att ingenting är dolt eller grötigt.
Det är underbart(När musikerna spelar som de ska).