För ett år sedan pratades det väldigt mycket om Lissabonfördraget i tidningar och TV. Det verkar längesedan nu även om tiden går fort. Är det mindre aktuellt nu? Njae, nu har vi ingen mer chans att rösta om just det, men december förra året trädde det i kraft och satte nya regler för hur EU skulle fungera.
Jag orkar verkligen inte gå igenom hela fördraget såhär en lördagsmorgon, utan endast en sak, och det är att lissabonfördraget satte ett tak på hur många mandat det ska finnas i europaparlamentet - nämligen 750 plus talman. Samtidigt bestämdes det att ett medlemsland inte får ha mer än 96 mandat, samt att inget skulle ha mindre än 6 mandat.
Vad är då degressiv proportionalitet? Jo, de stora medlemsländerna har mindre mandat i förhållande till sin befolkningsstorlek än de små.
Vi gör ett fantasiexempel:
EU har idag ca 375 miljoner invånare som får rösta till europaparlamentet. För enkelhetens skull säger vi att det är 400 miljoner. Dessa länder får nu fördela sina 750 mandat sinsemellan. Sen antar vi att Ryssland med 100 miljoner röstberättigade går med i EU och ska därför få sina mandat. Sammanlagt finns det nu 500 miljoner röster och då borde väl Ryssland ha en femtedel(150) av mandaten.
Nej, inte enligt den degressiva proportionalitet som råder idag. Då skulle Ryssland inte ha mer än 96 mandat, alltså bara nästan en åttondel.
Nu verkar det inte som om Ryssland kommer gå med på många år eftersom de inte uppfyller de krav som gäller för tillfället.
Nog om detta för nu.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar