söndag 4 juli 2010

Är du rädd för svarta hål?

Jag ser fortfarande människor som försöker sprida panik med de helt felaktiga påståendena om att partikelacceleratorn LHC i Schweiz kan komma att skapa ett svart hål under Genève som kommer att sluka hela jorden.

Det är fel. Kommer inte att ske. Även om det skapas ett svart hål när de låter partiklar kollidera med väldigt höga energinivåer(vilket är lika sannolikt som att man vinner på lotteri), kommer dessa svarta hål vara mindre farliga för var och en av oss än att köra bil. Köra bil är för resten ett dumt exempel – det är mycket farligare att köra bil. Det är ungefär lika farligt som att bli fotograferad med en digitalkamera utan blixt.

Ett svart hål är inte det som man ibland hör, ett monster som käkar upp allt i sin närhet och ingenting har den minsta chans att undkomma. Det finns flera orsaker till detta. En av orsakerna förstår man om man förstår Gauss Teorem:

Ungefär: Om du har ett objekt(exempelvis jorden), och sedan tänker dig en sfär som innesluter jorden helt och hållet; mäter du sedan dess dragningskraft(gravitationsfält) utanför sfären kommer du inte kunna veta alls om det är ett svart hål eller en stor planet med samma massa som det svarta hålet som finns där inne i sfären.

Lite till förstår man om man känner till Newtons gravitationslag som säger att dragningskraften mellan två objekt minskar med avståndet emellan dem i kvadrat. Det som gör ett svart hål med samma massa som jorden värre att stå på är helt enkelt att man kommer mycket närmare centrum för massan. När vi vimsar omkring här på jorden har vi ju fast mark att stå på, och vi kommer inte närmare gravitationscentrum än ytan. (Skulle vi borra ett hål ner till jordens mitt, kommer det inte påverka oss mer negativt än att vi kommer bränna oss pga värmen, eftersom all massa som nu kommer vara ovanför dig och runt omkring – du kommer känna dig mer och mer viktlös(Gauss teorem igen).)

Ännu mer förstår man om man någon gång har sett E=mc^2, vilken säger att de energier som behövs för att skapa massa är enorma(ljusets hastighet(300 000 km/s) i kvadrat). De enda svarta hål vi skulle kunna skapa kommer vara små elementarpartiklar som skulle vara kortlivade på grund av Hawking-strålningen. Sättet de skulle sönderfalla på skulle vara annorlunda gentemot hur andra massiva partikar sönderfaller. Det skulle intressera specialister, men vanligt folk skulle antagligen till och med tycka att fotbolls-VM är mer intressant. Det lilla nyskapade svarta hålet kommer med stor sannolikhet inte att interagera med andra partiklar under sin korta livstid.

Det som gör ett svart hål ett svart hål har med det som kallas för(nu kommer jag inte på vad det heter på svenska) escape-velocity att göra. Alltså den hastighet ett föremål måste ha för att kunna ta sig ur ett svart hål eller annat objekts dragningsfält. När denna escape-velocity överstiger 300 000 km/s(ljusets hastighet) tittar du på ett svart hål som du inte längre kan se…

De enda svarta hål du behöver vara lite rädd för är möjligtvis de som man får gå en flera år lång tandläkarutbildning för att ta bort på egen hand.

Inga kommentarer: