söndag 29 november 2009

Tidsmaskin uppfunnen! - vem skulle du hälsa på?

Jag satt i morse och tänkte lite tankar på vem av alla musiker som någonsin har funnits som jag skulle vilja träffa.
Tankar gick från Bach, Mozart, Beethoven, Liszt, Chopin, Zappa, Jaco Pastorus, John Lennon, Grieg och Håkan Hellström.
De som tycker om Håkan Hellström och uppfattar ironin i föregående mening ber jag så hemskt mycket om ursäkt till(jag kan hjälpa det, men jag vill inte).
Jag lyckades i alla fall inte med att välja ut någon speciell, men kom istället på hur det hela skulle kunna gå tillväga.

"Hrmpf! Einstein sa..."
Jo, jag vet att Einstein sa att man inte kan åka bakåt i tiden, men han sa att ju fortare man rör sig, desto långsammare går tiden. Inget konstigt; skulle man åka i 5 år(ifrån jorden sett) framåt med så hög hastighet att tiden ombord på farkosten går med en femtedels hastighet, och sedan vända tillbaka mot jorden med samma hastighet, skulle det ha gått tio år på jorden, men bara 2 för den som åkte fram och tillbaka. Det tog alltså två år att åka tio år framåt i tiden.
Denna resa skulle kunna göras ännu effektivare, men ju högre hastighet man accelererar till, desto mer energi går åt, och när vi snackar ljushastigheten och delar av den, snackar vi mycket energi.
När vi befinner oss i en likformig rörelse, rör vi oss med ljusets hastighet genom tiden, men så fort vi börjar ändra(genom acceleration eller liknande) på den likformiga rörelsen, rör vi oss i det som vi kallar för rummet, och ju mer vi accelererar i rummet, desto mindre färdas vi i tiden.
Jag har alltså konstaterat att det går att åka framåt i tiden(Einstein gjorde det 1905, konstaterade detta alltså. Alla fysiker idag vet detta.).

En matematiker/fysiker vid namn Dirac satt på 30-talet och försökte förena den partikel som vi kallar för elektron; i kvantfysikens teorier och med Einsteins generella relativitetsteori. Han lyckades. Vilken häftig grej han hade gjort. De två olika beskrivningarna av verkligheten som verkligen verkade gälla visade sig i fallet med elektronen vara förenliga. Efter ett tag upptäckte han dock en skum grej i sina ekvationer. Ekvationerna lämnade en lucka för en annan partikel(som senare bekräftats i laboratorium). Den andra partikeln uppträdde likadant, men den var positivt laddad. En annan skum egenskap var att den faktiskt verkade röra sig bakåt i tiden...

Richard Feynman upptäckte att bosoner(kraftbärare(fotoner bla)) och fermioner(kvarkar och leptoner(bla elektron))är kapabla att åka både framåt i tiden och bakåt i tiden. När de åker bakåt i tiden ser de ut som dess egna anti-partiklar och har omvänd laddning.

Innan vi startar tidsmaskinen måste jag bara klargöra en liten grej som kan vara tänkvärd: Om tex en elektron och dess antipartikel(positron) möts, förintas de båda i ett moln av ren energi enligt Einsteins formel E=mc2(vilken är inget annat än restprodukten av pythagoras sats i 4 dimensioner) och två fotoner flyger iväg åt varsitt håll. (Ibland är det bara en foton, och ibland är det den ena fotonen som förvandlas tillbaka till en elektron och en positron som attraherar varandra och förvandlas till en foton igen...)

Alltså, för att göra en tidsmaskin som kan ta dig bakåt i tiden, behöver du byta laddning på alla elementarpartiklar i kroppen(utan att skada dig, förstås, haha(nervöst skratt)). Att byta laddning på en partikel kallas för C-parity eller Charge conjugation. Sen måste du transportera dig i ett anti-fordon framåt i tiden för dig(men bakåt i tiden för alla andra) utan att träffa på vanlig materia som kan skada dig eller din farkost. Om du sedan hittar en trevlig tid som du vill stanna upp vid(jag föreslår någon gång innan mänskligheten evolverade fram), är det bara att byta laddning på alla partiklar i dig och din farkost igen(gör du inte det på din farkost, kommer den att åka ifrån dig bakåt i tiden och du kommer bara få höra konstiga historier om den(vem som nu ska berätta dem...)). När du är färdig med ditt besök var i tiden det nu må vara, är det bara att accelerera i rummet igen om du vill åka framåt tills du är hemma. Skulle det vara så att du råkar få lite ont om energi, är det bara att omvandla lite materia till antimateria och ta vara på den energin som förvandlas när antimateria och materia krockar. Ta gärna med en dront om du har möjlighet, jag har alltid velat se en sådan.

Inga kommentarer: