tisdag 18 maj 2010

Censur är det första en diktator inför

Yttrandefrihet är något som vi hyllar. Vi brukar säga att det är något som rensar bort sitt eget ogräs. Vi tror att folk vet vad som är relevant och vad som är ogräs.

Det första en diktator gör när han eller hon kommit till makten är att se till så att han/hon styr vilken information som kommer till folket. Detta är något som vi inte tycker om, så vi inför lagar och regler som ska se till att vi inte finner oss själva förtryckta.

Sen inför vi mer lagar och regler som ska se till att vi inte råkar ut för skadlig information. Tex förtal och hets mot folkgrupp, politisk insyn (bl.a. tsunamibanden). När folk som fattar beslut om andras liv tycker att andra är för dumma för att förstå vad de fattar beslut om brister det som jag kallar för förtroende. Demokrati övergår till skendemokrati. Att fiffla med siffrorna till budgeten så att den ska se bättre ut än vad den är, är inte något hållbart system. Anders Borg tycker att vi är i ett besvärligt läge. Vi måste öka BNP annars går det inte.

Problemet är att vi alltid måste öka BNP, annars kommer det aldrig att gå. Det är inte bara det att det gjorts för lite och försent. Hela systemet bygger på en oändlig värld med oändliga resurser och ingen klimatpåverkan.
En del personer börjar inse vart vi är på väg och gör mycket för att vi andra ska förstå. Exergiakademin är en sida som ger oss upplysningar. Det alla borde göra är att ta ledigt ifrån jobbet en dag, sätta sig in i situationen, och planera resten av sitt liv utifrån vad man själv inser är det enda möjliga i längden.

Jag började skriva om censur, men vad gör man åt folk som inte vill lära sig?

Inga kommentarer: