onsdag 12 maj 2010

Viktig del av livet - Vad är pengar?

Det finns en del personer som tycker att världen går att mäta i pengar, och går man till olika sätt att styra en grupp människor är det ofta pengaflödet det handlar om. Oppositioner går ofta till angrepp på ledarens monetära frågor, och en del mäter till och med lycka med siffror och kontoutdrag. Tillväxt och välstånd. Pengar är alltså:
  1. Ett sätt att lagra ett värde.
  2. Någonting som ska vara allmänt accepterat hos alla i ett samhälle.
  3. Det ska gå att mäta i enheter, dvs har man en Peng är den lika mycket värd som en annan Peng.
Enligt Chris Martenson, fd vetenskapsman inom läkemedelsindustrin, är pengar en fodran på mänsklig arbetskraft.
Det kan vara kor, fina stenar, guld, snäckskal eller en papperslapp som någon regering tryckt upp.

Före 1990 hade den jugoslaviska dinaren ett visst värde - man kunde köpa sig något för en dinar. Men under hela 1980-talet hade den jugoslaviska regeringen ett kraftigt underskott och tryckte mer pengar för att kompensera. När det var som värst, någon gång 1993-1994, var inflationen 37% per dag och de största valörerna var i storleken 50 000 000 000:
Med 37 % inflation per dag är 1 öre den första januari värt lika mycket som en miljard kronor den 3:e april, och har du en miljard kronor den första januari är det värt ett öre den tredje april.

John Kenneth Galbraith har ett exempel på hur pengar skapas i den verkliga värden som vi lever i och det går till såhär:

En person kommer till en nyöppnad bank i en stad och sätter in 100 000 kronor. Banken blir glad för de hade inga pengar innan och bestämmer sig för att investera dessa pengar som de precis fått in. Enligt ett system som heter fractional-reserve banking har de rätt att låna ut 90 % av det belopp de har på sina konton.

In kommer en låneansökare och ber om att få låna 90 000 kr och banken går givetvis med på detta. Lånetagaren betalar ut hela summan till en av sina anställda som genast sätter in pengarna på banken igen.

Nu har banken helt plötsligt 100 000 kr insatt, 90 000 kr utlånat plus 90 000 insatt; sammanlagt 90 000 utlånat och 190 000 insatt. Nu får de låna ut 90 % av de 90 000 kr som just blivit insatta.

In kommer en lånesökare och ber om att få låna 81 000 kr och banken blir glad. En anställd får alltihop och sätter in pengarna på banken igen.

Nu har banken 271 000 kr och 171 000 kr i lån. När denna lilla karusell gått flera varv har banken upp emot en miljon kronor och alla pengar är lånade och alla lån har en ränta som ska betalas. Skulle nu alla som satt in sina pengar på banken vilja ta ut dem samtidigt, kommer banken att kollapsa.

Pengar är alltså lånade in i existens till ränta. Eftersom pengarna i systemet inte räcker till att både betala tillbaka lånen och räntan undrar man vart de extra pengarna ska komma ifrån.

Inga kommentarer: