måndag 17 maj 2010

Viktig del av livet - Hur görs pengar?

Fortsättning på inlägget om hur pengar skapas i banker.

Antag att ett land behöver mer pengar. Det behöver inte vara Grekland. Vi kan ta USA som ett exempel, för hur det funkar i USA, finns det mycket information om på alla möjliga sidor på nätet och i matteböcker.

Kongressen behöver pengar, men har inga. En ansökan skickas till finansministeriet.

finansministeriet skriver ut en hög med statsobligationer. En obligation har ett nominellt värde, tex 100 $, och köper du en sådan och säljer den ett år senare får du 105 $ tillbaka. De flesta sådana här obligationer köps av banker.

Sen köper Federal Reserve en statsobligation ifrån banken och banken får pengar tillbaka. Var kommer dessa pengar ifrån? Tomma luften. Let there be Money! Och givetvis byts pengarna mot en skuld.

Alla pengar lånas fram. Lån har en ränta. För att betala lån och ränta behövs mer pengar än vad som lånades och mer lån behövs.

I inlägget om exponentiella funktioner kan man lätt lära sig hur någonting som växer med en viss ränta beter sig.

Om någon börjar tänka i banor kring inflation nu är man inte så himla fel ute.

Fram till 1971 kunde man byta ut sina dollar mot en viss mängd guld(Bretton Woods II-systemet), men Nixon tog bort den möjligheten och nu finns det inget man kan byta mot som bestämmer hur mycket pengar som kan tryckas.

En del är rädda att samma sak som hände i Tyskland 1919-1923 kommer att hända i västvärlden snart. Hyperinflation, man använde pengar för att elda med. Jag tror inte det händer i år, men man kan alltid läsa lite om det för att börja fundera.

2 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.liveleak.com/view?i=879_1273440277

http://www.liveleak.com/view?i=5a4_1273630849

Detta kanske du finner intressant?

//Pelle

Sebastian sa...

:) Jag vet inte om ett gevär är det första jag skulle köpa, men jag har ju å andra sidan levt i fredliga Sverige hela mitt liv.